HOUTHALEN-HELCHTEREN: CANNABISPLANTAGE OPGEROLD
20 maart 2018
JOE STONE: IS IT REALLY LOVE
21 maart 2018

BERINGEN+HAM+TESSENDERLO: CAMERANETWERK IN AANBOUW

‘Een veilige buurt is en blijft onze prioriteit’, hiermee neemt de voorzitter van de lokale politie Beringen/Ham/Tessenderlo, Maurice Webers, een duidelijke stelling in over het veiligheidbeleid binnen de politiezone. En ja, ook camera’s horen hier bij.

Op 15 plaatsen in de politiezone zullen er dit jaar nog ANPR-camera’s staan. Deze camera’s, die nummerplaten herkennen en registreren, worden in eerste instantie geïnstalleerd aan de grenzen van de politiezone en aan de oprittencomplexen van Ham en Paal. Camera’s op de gemeentegrenzen met Heusden-Zolder en Leopoldsburg worden geplaatst in samenwerking met de naburige politiezones. Waarom nu pas? Sinds begin maart is het mogelijk om in te stappen in een nieuw raamcontract van de federale politie. Door hierop te wachten, plukken ze de voordelen van dit initiatief: ze kopen nieuwere technologie, met betere en intelligentere camera’s (met ook kleur- en merkherkenning van de voertuigen). Bovendien sluiten ze ineens aan op de nationale databank. Zo krijgen ze ook toegang tot de beelden van alle andere politiediensten (en andersom) en het federale cameranetwerk.

Het korps werkt momenteel ook samen met S-Lim (Smart Regio Limburg). Binnen S-Lim werken 44 Limburgse gemeenten samen om van Limburg een betere en aantrekkelijkere samenleving te maken door inzet van technologie en innovatie. De stad Beringen werd, samen met Lommel en Genk, weerhouden als een van de 3 pilootgemeenten om op een slimme manier bewakingscamera’s te kunnen inzetten. Als eerste opdracht wordt er gewerkt aan de invoeren van een cameraplan voor de volledige site B-Mine. Hiervoor is reeds 70.000 euro opgenomen in de begroting van de stad Beringen. In combinatie met de reeds beschikbare en nog aan te kopen of te leasen mobiele bewakingscamera’s moet ook deze investering bijdragen aan de preventie van veiligheidsproblemen binnen de drie gemeenten van de politiezone