POGING OPLICHTING
17 juni 2020
HECHTEL-EKSEL: VACATURE FINANCIEEL DIRECTEUR
18 juni 2020

BERINGEN: LUTGART-SITE BRUIST WEER

De vroegere schoolsite aan de Stadswal in Beringen, Lutgart, werd in juli vorig jaar omgedoopt tot innovatieve en creatieve hotspot voor experimenterende ondernemers. Daarnaast werd er ook ruimte voorzien voor ontmoeting, jeugd, cultuur en sport.

In lijn met de geplande sloopwerken en omgevingsaanleg, wordt de site nu via een aantal participatieprojecten creatief ingericht. Voor het realiseren van deze participatieprojecten werkt de stad samen met het Spectrumcollege, Club 9 en de Academie Beeldende Kunst. Het geheel van participatieprojecten wordt toepasselijk ‘Urban Jungle’ genoemd. Elk van de drie partners realiseert een deel van het geheel.

Podium en signalisatiepanelen

Zo voorziet het Spectrumcollege een podiumconstructie en signalisatiepanelen. De podiumconstructie op het plein van Lutgart, de vroegere speelplaats, zal niet enkel dienst doen als podium voor optredens georganiseerd door de gebruikers van de site, maar eveneens dienen als een soort speeltoestel. De vakleraren van de afdeling Hout en Staal werken het ontwerp technisch uit en de leerlingen monteren het ter plaatse. Deze constructie kan na afloop van de pop-up periode ook elders hergebruikt worden.

Circulaire kunst van Club 9

Vertrekkend van het concept van Urban Jungle creëert Club 9, gebruikmakend van het afbraakmateriaal op de site, een bestaande leefruimte in een stad die altijd in evolutie is. “Dit is een voorbeeld van circulaire kunst. Deze werkwijze sluit nauw aan bij de plannen van de kunstenaars van de Academie. Beide participatiepartners zullen dan ook samenwerken om dit concept ten volle tot uiting te brengen,” weet schepen van jeugd en participatie Jessie De Weyer.

Projecten Academie Beeldende Kunsten

Schepen van cultuur en onderwijs An Moons: “Verschillende afdelingen van de Academie Beeldende Kunsten Heusden-Zolder, waaronder de Beringse tekenacademies, zullen projecten uitvoeren op de site. Op deze manier willen we zoveel mogelijk leerlingen van de Academie (kinderen, jongeren en volwassenen) betrekken bij Lutgart om zo de site een eigen, artistieke toets te geven.”

Het ‘Urban Jungle’ concept bundelt een geheel van participatieve deelprojecten met een duidelijke visie en draagvlak van onderuit. Door in te zetten op onder andere circulaire economie zetten we de site op een eigenzinnige en onderscheiden manier op de kaart.

Schepen van lokale economie Werner Janssen: “Door de ligging pal in het stadscentrum wordt dit project een meerwaarde voor de bestaande handel en horeca. Het voorbije jaar werden de gebouwen met steun van de provincie gebruiksklaar gemaakt. Het is een investering die moet bijdragen aan een meer bruisende en dynamische stadskern met positieve effecten voor het terugdringen van de leegstand.”

“Lutgart wordt met andere woorden een plek om te testen en te proberen, bij te sturen en uiteindelijk te leren. Een boeiende plek waarmee we samen Beringen-centrum in beweging kunnen brengen,” vervolgt schepen Werner Janssen.

Arktos, Galerie Lutgart en Pop-up bib

Verder is de site voortaan ook de uitvalsbasis voor de werking van Arktos, een Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar voor wie de aansluiting op school, werk en samenleving minder evident blijkt. De vzw krijgt in Beringen de opdracht om een project uit te werken op maat van de Beringse tieners, waarbij er linken gelegd worden tussen de dienst jeugd en sport, het jeugdwelzijnswerk, de aanwezige secundaire scholen, Lutgart en de jongeren.

Ook dienst cultuur en CC Beringen zullen een werking ontplooien op Lutgart. “Met ‘Galerie Lutgart’ voorzien we in een toon- en werkplek voor kunstenaars en artistieke projecten uit diverse kunstdisciplines. We hebben hierbij bijzondere aandacht voor kleinere, experimentele initiatieven en opkomend, creatief talent. ‘Galerie Lutgart’ vormt een perfecte aanvulling op de kunstenaarsateliers op de site,” aldus An Moons.

De komst van de tijdelijke pop-up bibliotheek maakt de veelzijdige site compleet. “Gezien de geplande verbouwings- en uitbreidingswerken op de huidige locatie, openen we vanaf 1 juli een pop-up bib op de Lutgart-site. Iedereen kan daar terecht voor zijn of haar favoriete leesvoer, cd’s en dvd’s,” legt schepen van bib Jessie De Weyer uit. Een potentieel nieuw publiek naar de site lokken is daarbij een bijkomend pluspunt.