BALEN: DORP VAN DE TOEKOMST
9 november 2021
TESSENDERLO: HUISWERKBEGELEIDERS GEZOCHT
11 november 2021

HAM: HAMSE PUZZELKAST IS 1 JAAR

Patrick Bosmans

Hiep hiep hoera, de Hamse Puzzelkast is één jaar (en toe aan vernieuwing).

De lockdown inspireerde de familie Bosmans uit Ham en bracht hen op het idee van de Puzzelkast. In het najaar van 2020 kreeg de kast vorm. Dagelijks worden puzzels uit de kast gehaald of weer ingewisseld. Zelfs in de wisselvallige zomer kwamen mensen van heinde en verre afgezakt voor urenlang puzzelplezier.

Meerdere keren per week doneren mensen nog steeds nieuwe puzzels. Zo staat ondertussen de kelder van de familie gevuld met rekken met honderden puzzels die nog voor de eerste keer in de wisselkast moeten. De huidige houten kast heeft ook afgezien door weersomstandigheden. Vandaar willen ze graag met deze eerste verjaardag de oproep lanceren voor een nieuwe grotere kast! Is er iemand die een buitenkast of een tuinhuis staan heeft dat weg zou mogen of is er iemand die een kast wil maken voor de Hamse Puzzelkast? Geef dan zeker een seintje aan patrick.bosmans6@telenet.be of via de facebookpagina https://www.facebook.com/HamsePuzzelkast.

Samen met vrijwilligers proberen ze elke puzzel eerst uit en noteren of er stukjes ontbreken in de doos en trekken er een foto van, die dan weer op de facebookpagina komt. Elke woensdag en zaterdag of vaker worden nieuwe puzzels in de kast gestoken zodat er een mooie roulatie is van puzzels voor kinderen en volwassenen.

Gedurende het jaar kwamen er steeds verbeteringen, zo kleeft op elke puzzeldoos de unieke Hamse Puzzelkast sticker en in de doos hangt een papier met uitleg waar je kan aanduiden of er stukjes beschadigd zijn of ontbreken. De ontbrekende stukjes worden tevens met een kruisje op de foto aangeduid zodat de puzzelaar zich niet gek zoekt. De puzzels voor volwassenen worden nu steeds in een zakje gestoken en zo in de doos, dit vermijdt dat de stukjes op straat belanden wanneer de doos openvalt bij het meenemen. Er was zelfs een lener die als schenking zakjes gestikt had uit oude zakdoeken.

De kast werd op gepaste tijden versierd, niet alleen deze verjaardagsweek met ballonnen, maar ook met een kerstboom, zomerlampjes, een paasboom, halloweenpuzzels,…

Andere leuke weetjes: er zijn enkele puzzels die enorm veel gekocht zijn, zo is Hanna Montana al 5 keer aanwezig. Elke puzzel heeft wel zijn eigen geurtje als je de doos opent. Regelmatig vind je een haar van de vorige eigenaar tussen de stukjes… Cartoonpuzzels van Jan Van Haasteren of That’s Life zijn enorm populair en worden de dag zelf al uitgeleend. Er zijn mensen die een wekelijks uitstapje te voet of met de fiets tot aan de kast doen.

Om haar eerste verjaardag te vieren organiseert de Puzzelkast ook een wedstrijd. Ze vragen bezoekers om een papieren puzzelstukje uit de kast mee te nemen en er een leuke boodschap op te schrijven of een leuke tekening erop te zetten. Zo maken we allemaal samen een Reuze Puzzelkast Puzzel. Iedereen mag zijn naam op de achterkant van het stukje noteren en zo maken ze kans op leuke puzzelprijzen voor verschillende leeftijden.

Nog even uitleggen hoe de Hamse Puzzelkast juist werkt?
Je mag een puzzel meenemen en de puzzel houden. Maar ben je hem beu dan is het ook fijn mocht je hem terug in de kast steken zodat hij weer andere mensen puzzelplezier kan brengen. Iedereen kan een puzzel in de kast doneren om hem een tweede leven te geven. Je vindt de Hamse Puzzelkast in Gerhoevenstraat 26c in Ham.